Ambities

Ambitie 2 - Werk maken van werk

Ambitie 2 - Werk maken van werk

Doelstelling

Meer mensen aan het werk.

Portefeuillehouder(s)

Hans Wijnants

Trends en ontwikkelingen

De Nederlandse economie staat onder grote druk
Het is lastig te voorspellen wat het effect op langere termijn is van de negatieve economische effecten. Dit is afhankelijk van de duur van de maatregelen en de effecten daarvan op bedrijven. De overheid kan de klap voor het bedrijfsleven met haar steun ten dele opvangen. Duidelijk is wel dat wij te maken krijgen met een hogere werkloosheid. In het verlengde daarvan gaan meer inwoners en bedrijven een beroep doen op de gemeente voor ondersteuning.
De economische recessie zal de gemeente raken en kan zich uiten in een verhoogd werkloosheids-percentage en een stijging in uitkeringen. Daarnaast krijgen we als gemeente te maken met extra kosten en hulpvragen voor inwoners en bedrijven. We zullen extra aandacht moeten besteden aan bijzondere bijstand, minimabeleid en het positief faciliteren in ondernemerschap. Daarbij hebben we oog voor de positie van zelfstandige ondernemers.

Arbeidsmarkt gemeente Noordoostpolder
In Noordoostpolder werkt 31-34% van de mensen in een sector die getroffen wordt door de coronapandemie, die vergezeld wordt door wereldwijde negatieve economische effecten. De sectoren met de grootste verwachte impact zijn zakelijke dienstverlening, horeca en cultuur, sport en recreatie en sierteelt. Ook de mensen met een uitzend- of oproepcontract hebben te maken met de negatieve economische effecten en werken voornamelijk in de getroffen sectoren. De daadwerkelijke effecten moeten blijken uit het totaal aantal aanvragen uitkeringen de komende tijd. Mogelijk wordt in de loop van 2021 pas zichtbaar wat daadwerkelijk de schade is.
Overigens zijn er ook sectoren waarin de vraag naar personeel juist groeit of gelijk blijft. De werk-gelegenheid groeit bijvoorbeeld in de zorgsector, ICT, pakketbezorging, beveiliging en overheid.

De arbeidsmarkt verandert
Het aantal jongeren neemt af in absolute zin. De inzet van personeel wordt anders door bijvoorbeeld automatisering en robotisering. Ook voor oudere werknemers geldt dat een leven lang leren belangrijk is om met plezier te blijven werken. Allemaal veranderingen waar iedere werkgever vroeg of laat mee te maken krijgt. Regio Zwolle heeft in het kader van de Regio Deal gewerkt aan een regionale Human Capital Agenda. Met als kernthema’s beschikbaarheid, wendbaarheid (met weerbaarheid) en inclusiviteit. Onderdeel van de agenda is een Ontwikkelfonds, waar ook partijen uit Noordoostpolder aanvragen uit kunnen doen.

Reguliere bedrijfsvoering

Stimuleren dat inwoners een baan vinden en houden
We verwachten dat meer inwoners een beroep gaan doen op de Participatiewet. Ook inwoners met een beperkte afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze groep zal het belangrijk zijn om te kijken of ze de juiste competenties hebben om in groeisectoren (weer) aan het werk te gaan. Het belang van scholing en goede samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs groeit.

Verbonden partij(en)

WerkCorporatie B.V.

GR IJsselmeergroep

Beleidskaders

  • Sociale Structuurvisie (2013)
  • Deelplan Participatiewet (2015)
  • Beleidsplan sociaal domein (2015-2018)
  • Sociaal Economisch Beleid (2020 – 2024)
Deze pagina is gebouwd op 11/13/2020 10:20:30 met de export van 11/13/2020 10:14:32