Ambities

Ambitie 1 - Aantrekkelijk voor ondernemers

Ambitie 1 - Aantrekkelijk voor ondernemers

Doelstelling

Economische groei in balans

Portefeuillehouder(s)

Hans Wijnants

Wiemer Haagsma

Trends en ontwikkelingen

Onzekerheid over de toekomst
De coronapandemie is wereldwijd inmiddels vergezeld door negatieve economische effecten. De omvang van deze effecten laat zich lastig voorspellen. Wel is duidelijk dat het bedrijfsleven in Noordoostpolder, met bovengemiddeld veel internationaal opererende bedrijven, niet zal ontkomen aan de impact. Juist in onzekere tijden is samenwerking en clustering van groot belang voor ondernemers.

Toenemende regionalisering
Vaste verbanden worden steeds meer losgelaten: er ontstaan coalities rond gezamenlijke opgaves. Ook het Rijk heeft veel meer aandacht voor regionale opgaves, dat uit zich onder andere in de Regio Deals en pilots rond de Omgevingsvisie Oost.

Regio biedt kansen
Niet alleen in Noordoostpolder vinden interessante ontwikkelingen plaats: ook daarbuiten. Kansen waar onze ondernemers en inwoners van kunnen profiteren. Belangrijke ontwikkelingen voor werkgelegenheid zijn Lelystad Airport, de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland, de ontwikkeling van Zwolle als OV-knooppunt en de Floriade in 2022. Als gemeente volgen we deze ontwikkelingen actief. Daardoor kunnen wij onze ondernemers informeren en kansen in beeld brengen. Wij stimuleren ondernemers om gebruik te maken van de kansen van de Human Capital Agenda in de regio Zwolle en de regelingen van Horizon en de provincie Flevoland.

Naar een circulaire economie
Het Rijk streeft naar een volledig circulaire economie in 2050 met als tussendoel 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) in 2030. Om deze doelen te bereiken, komen er landelijke transitieagenda’s met concrete programma’s op het gebied van voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen. Deze transitieagenda’s hebben ook hun effect in Noordoostpolder.

Reguliere bedrijfsvoering

Hoogwaardig accountmanagement en gerichte acquisitie
De bestaande bedrijven in Noordoostpolder zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de economische ontwikkeling. De accountmanagers van de gemeente zijn hét aanspreekpunt voor de ondernemers bij de verwezenlijking van hun ambities. Zij adviseren, verbinden, verkopen en stimuleren.
Ook voor nieuwe bedrijven ligt de rode loper uit. Door netwerken en onze clusterorganisaties (Stichting Nieuwland, Agrofoodcluster en Innovatiecluster Noordoostpolder) komen we in contact met ondernemers die Noordoostpolder interessant vinden. De focus ligt op sterke sectoren: Agro & Food (en dan vooral smart farming en de verwerkende bedrijven), maakindustrie en zorg. Met de komst van het MITC voegen we daar bedrijven op het gebied van smart mobility aan toe.

Verbonden partij(en)

-

Beleidskaders

  • Visie op werklocaties Noordelijk Flevoland (2018-2022)
  • Sociaal Economisch Beleid (2020-2024)
Deze pagina is gebouwd op 11/13/2020 10:20:30 met de export van 11/13/2020 10:14:32