Wij zijn als gemeente aandeelhouder van het afvalverwerkingsbedrijf HVC. En wij staan ook garant voor dit bedrijf. Dit betekent dat wij het risico lopen dat wij verliezen van HVC aan moeten vullen. Elke aandeelhouder was voorheen hoofdelijk aansprakelijk voor alle gegarandeerde leningen van HVC. Sinds 2017 is de hoofdelijke aansprakelijkheid aangepast naar rato van het aantal aandelen van aandeelhouders. Deze aanpassing heeft geen invloed op de garantstellingsprovisie. De afgelopen jaren was de uitgekeerde garantstellingsprovisie altijd positief.
Het financiële resultaat van HVC is nu positief. In de recente jaarcijfers over 2019 kwam het resultaat uit op € 10,1 miljoen positief en de verwachtingen voor komende jaren zijn positief. Maar dit is geen garantie voor blijvende goede resultaten. Want door betere afvalscheiding zal HVC, in de toekomst, minder huishoudelijk restafval van haar aandeelhouders krijgen.
Op de AvA van december 2017 hebben de Aandeelhouders van HVC besloten dat HVC zich gaat ontwikkelen als een "van Gas Los" partner voor aandeelhoudende gemeenten en dat dit een kerntaak van HVC is. De kerntaken van HVC zijn dus verder uitgebreid. Dit zorgt voor meer spreiding van de risico’s van HVC. Noordoostpolder volgt constructief kritisch het uitbreiden van de kerntaken van HVC en heeft dit op de verschillende AvA’s van HVC kenbaar gemaakt.
De neergaande lijn van de kosten voor het afvoeren en verwerken van afval, laat een kentering zien. Verschillende afvalstromen met waarde leveren veel minder op terwijl de afvalstromen die ons geld kosten duurder worden om te verwerken.
De kosten van het verbranden van ons restafval nemen al jaren substantieel toe door invoering en verhoging van de verbrandingsbelasting. Verder blijft afvalscheiding achter bij de verwachtingen. Hierdoor kost het verbranden van restafval meer geld.
Onze milieustraat wordt steeds meer bezocht door onze bewoners. Zij komen bovendien steeds meer afval brengen. Dit brengt hogere kosten met zich mee. We hebben regelmatig te maken met externe factoren die niet te beïnvloeden zijn maar wel een effect hebben op de afvalbegroting. Veel gemeenten hebben te maken met deze externe factoren.
De verwachting is dat geïnvesteerd moet worden in een efficiënt en effectief afvalinzamelings- en verwerkingsbeleid om kostenstijging hiervan binnen redelijke marges te houden.