Een aantrekkelijke woon- en leefomgeving
De gemeente Noordoostpolder wil een aantrekkelijke fysieke woon- en leefomgeving zijn, waarin ruimte is voor nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk¹.
Dit betekent dat wij:
Ruimte bieden aan uitbreidingen en inbreidingen op basis van een ruimtelijke visie, woonvisie en demografische ontwikkelingen
- Ingrijpen bij maatschappelijk gewenst ruimtegebruik, als de markt dat niet zelf doet
- Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven realiseren
Grondbeleid op grond van de situatie
Situationeel grondbeleid helpt bij het realiseren van onze doelstelling. Wij kijken per situatie welke vorm van grondbeleid het beste past: actief of passief. Actief grondbeleid betekent dat wij zelf de regie nemen en daarbij ook de risico’s dragen. Passief betekent dat wij alleen hoogstnoodzakelijke kaders stellen en daarna de markt haar werk laten doen. Onze keuze om per situatie te kijken welke manier het beste past, is een bewuste keuze. Het staat in de Nota Grondbeleid,
Wij houden rekening met de wettelijke kaders
Voor grondbeleid geldt landelijke wetgeving. Dat gaat over:
- Zorgvuldige keuzes maken bij het aanleggen van nieuwe woon- en bedrijfsgebieden². Wij mogen alleen nieuwe gebieden aanleggen als daar duidelijke behoefte aan is in de regio. (Ladder van duurzame verstedelijking).
- De doorberekening van de kosten voor aanleg van nieuwe gebieden aan de initiatiefnemers en/of grondeigenaren van dat gebied³.
- Het beheersen van risico’s van de grondexploitaties (4).
1 Zie ook de doelstelling van programma 1, ambitie 4 en ambitie 5
2 Artikel 3.1.6, lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening
3 Afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening
4 Voorschriften van de commissie BBV