Ambities

Ambitie 4 - Een aantrekkelijke woon- en leefomgeving

Speerpunt

1 - Noordoostpolder klaar voor de invoering van de Omgevingswet

We willen op 1 januari 2022 conform de Omgevingswet werken. Het programma richt zich daartoe primair op een tijdige en soepele implementatie van de Omgevingswet en op het bevorderen van de benodigde (gedrags)veranderingen. We sluiten daarbij aan op de door de VNG aangereikte methoden en maken deze specifiek voor onze gemeente.

Activiteit

Toelichting

1.1 - We zijn aan de slag met de juridische instrumenten voor de Omgevingswet

In 2021 gaan wij verder met het opstellen van de omgevingsvisie. De vaststelling door de raad verwachten wij in de eerste helft van 2022. Dit is ruim voor de verplichte uiterste datum, 1 januari 2024. Bij de totstandkoming van de visie worden (de werkgroep van de) raad en de samenleving betrokken. Ook het proces van vergunningverlening verandert. We bereiden ons voor om bij het ingaan van de wet naadloos aan te sluiten op de nieuwe werkwijze. Daarnaast treffen wij de voorbereidingen zodat de bestaande ruimtelijke plannen bij inwerkingtreding van de wet (van rechtswege) over kunnen gaan in het tijdelijk omgevingsplan.

1.2 - We verbeteren onze dienstverlening

In de nieuwe Omgevingswet staat de initiatiefnemer centraal. Dat vraagt om andere manieren van werken, waarbij dienstverlening nog belangrijker wordt. We passen daartoe onze werkprocessen aan en maken afspraken met onze ketenpartners.

1.3 - We bieden een pakket aan opleidingen en trainingen aan

De Omgevingswet heeft gevolgen voor de manier van werken voor de raad, bestuur, management en medewerkers. Daarvoor bieden wij een pakket aan opleidingen en trainingen, gericht op zowel de kennis van de Omgevingswet als op cultuur, houding en gedrag.
De training voor de raad is gericht op hoe je als raad anticipeert op de nieuwe instrumenten en mogelijkheden: bestuurlijke afwegings-ruimte, verhouding raad-college en participatie.

1.4 - We stellen participatiebeleid op

Participatie is een belangrijke pijler binnen de Omgevingswet. We formuleren samen met de raad en alle betrokken doelgroepen een gemeentebreed participatiebeleid bestaande uit een participatievisie en –verordening. Ook brengen we een handvat participatie tot stand. Op interactieve wijze willen we met alle betrokken doelgroepen een participatieproces doorlopen wat enerzijds leidt naar producten en anderzijds naar bewustwording. We streven naar vaststelling van het participatiebeleid begin 2021.

1.5 - We sluiten aan op de Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Wij treffen voorbereidingen om bij de inwerkingtreding van de wet technisch klaar te zijn voor het hanteren van het digitaal stelsel. We streven ernaar in ieder geval een half jaar voorafgaand aan de inwerkingtreding de tijd te kunnen nemen om te oefenen met het digitaal stelsel.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2020 10:20:30 met de export van 11/13/2020 10:14:32