Ambities

Ambitie 3 - Passende ondersteuning voor wie dat nodig heeft

Ambitie 3 – Passende ondersteuning voor wie dat nodig heeft

Doelstelling

Passende ondersteuning en voorzieningen voor inwoners die dat nodig hebben. Deze zijn afgestemd op de vraag van deze inwoners en gaan uit van wat mensen wél kunnen.

Portefeuillehouder(s)

Marian Uitdewilligen

Anjo Simonse

Trends en ontwikkelingen

Jeugdhulp verandert
De jeugdhulp transformeert. Er worden andere manieren van ondersteuning en hulp ontwikkeld die beter passen bij de vraag van ouders en kinderen. Regionaal gaat het om andere invulling van de jeugdhulp met verblijf.

Mensen blijven langer thuis wonen
Langer thuis blijven wonen, past bij de huidige samenleving en wordt gestimuleerd. Daarom neemt het aantal intramurale oplossingen af en stijgt de vraag naar geschikte “extramurale woonvormen” met passende zorg. Dit betekent dat de woonomgeving toegerust moet zijn voor een toenemend aantal kwetsbare en/of oudere bewoners.

Groei
Deze ontwikkeling is beschreven onder ambitie 2: Voorkomen staat voorop.

Tarieven zorgcontacten
De landelijke overheid verplicht gemeenten zorgaanbieders bij nieuwe contracten reële tarieven te bieden. Dat heeft een prijsstijging op verschillende onderdelen tot gevolg.

Landelijk verwachten we autonome groei
We zien een landelijke trend dat de netto-uitgaven voor Jeugdhulp en Wmo-uitgaven jaarlijks toenemen. De groei wordt enerzijds veroorzaakt door een toename in het aantal gebruikers en anderzijds door de toenemende zorgzwaarte per gebruiker.

Samenwerking met zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars en gemeenten werken aan het leveren van kwalitatief goede en betaalbare zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners. Samenwerking is belangrijk en vergt aandacht.

Reguliere bedrijfsvoering

Lokale maatwerkvoorzieningen en toezicht op Wmo en Jeugdhulp
Voor inwoners die deze ondersteuning (tijdelijk) nodig hebben, hebben we een passend aanbod. Dit gaat vooral over huishoudelijke ondersteuning, vervoersvoorzieningen, woonvoorzieningen, ondersteuning en dagactiviteiten. De gemeente is ook toezichthouder. Er is een gemeentelijke toezichthouder rechtmatigheid. Het toezicht op calamiteiten en de kwaliteit van de Wmo is belegd bij de GGD, voor Jeugd bij de Inspectie.

Regionale jeugdzorg
Dit gaat over pleegzorg, jeugdzorg+, (klinische) jeugd residentieel, jeugdbescherming en Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Zorglandschap transformeren
De transformatie vraagt een nieuwe manier van werken van professionals uit het hele veld: gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is een cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen. We monitoren de veranderingen bij de gemeentelijke toegang (loket, team procesbegeleiders en team maatwerk).

Verbonden partij(en)

-

Beleidskaders

  • Beleidsplan sociaal domein (2015-2018)
  • Deelplan Wmo (2015-2018)
  • Geactualiseerd beleidsplan Jeugd 2019
  • Beleidsplan Schulddienstverlening 2019
Deze pagina is gebouwd op 11/13/2020 10:20:30 met de export van 11/13/2020 10:14:32